Veelgestelde Vragen


Urine opvang en onderzoek, bijv. blaasontsteking.

Bij klachten van een blaasontsteking: vaak plassen, kleine beetjes plassen of een branderige urine, denken we aan een blaasontsteking. Urine onderzoek kan dan uitsluitsel geven. Hoe kunt u dit het beste opvangen? Neem een schoon potje, dit kunt u bijvoorbeeld bij de apotheek kopen, of reinig zelf een klein goed sluitend potje. Ochtend-urine en een  zogenaamde gewassen plas is het beste. Was eerst van onder met water, spreidt dan de schaamlippen, laat het eerste gedeelte van de urine in de WC lopen en vang dan de zogenaamde mid-stream op in het potje. Graag uw naam en geboortedatum op een sticker erop plakken. Lever het potje bij de assistente in, en vermeldt gaarne uw klachten zoals koorts, buikpijn, vaak plassen, branderig gevoel, of u zwanger bent of borstvoeding geeft, en of u allergisch bent voor antibiotica. De assistente kijkt de urine ’s morgens na. U kunt tussen 11:00-12:00 uur bellen voor de uitslag. Als de uitslag niet duidelijk is, maken we een kweek van de urine. Bij een urinekweek staat gedurende 1 dag de urine in een stoofje in een broeimedium. U kunt dan de volgende dag bellen voor de uitslag tussen 11:00-12:00 uur.

 

Laboratorium bloedonderzoek

Bloedonderzoek kan plaats vinden in Gouda in het ziekenhuis, de hele dag; in Nieuwerkerk aan het Raadhuisplein ’s morgens van 08:00-10:00 uur, en in Moordrecht op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08:45-09:15 uur in de Zespunt. Neem uw verzekeringsgegevens en identiteitsgegevens mee. Voor cholesterol en glucose [suiker] moet u nuchter zijn, d.w.z. niets eten of drinken vanaf 23:00 ’s avonds de dag te voren.

Voor de uitslag kunt u meestal na 3 dagen bellen met de assistente tussen 11:00-12:00 uur, in een aantal gevallen zal u worden gevraagd voor de uitslag op het spreekuur te komen.